Do końca 2025 r. jedna trzecia posiłków w restauracjach Sodexo będzie wegańska

REKLAMA

Sodexo Polska planuje osiągnąć neutralność klimatyczną do 2040 r. dzięki redukcji emisji w różnych obszarach działalności. W ciągu najbliższych sześciu lat odsetek „niskoemisyjnych” dań serwowanych w restauracjach Sodexo wzrośnie do poziomu 70 proc. Oznacza to, że produkcja jednego posiłku wygeneruje maksymalnie 0,9 kg CO 2 e. Sodexo Polska publikuje swój raport CSR i podsumowuje działania na rzecz społecznej odpowiedzialności biznesu.

Od 2017 roku firma realizuje strategię „Better Tomorrow 2025”, w ramach której podjęła 9 zobowiązań z obszaru zrównoważonego rozwoju, określając swoją rolę jako pracodawcy, dostawcy usług oraz korporacji. Strategia została opracowana zgodnie z Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

"W dzisiejszym dynamicznym i coraz bardziej zglobalizowanym świecie, rola odpowiedzialności biznesu jest kluczowa. Działania prowadzone w duchu ESG to nie tylko nasz obowiązek wobec społeczności, lecz integralna cześć DNA naszej firmy" – mówi Marta Stańczak, Managing Director Sodexo Polska.

Roślinna rewolucja

Produkcja żywności w znacznym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, odpowiadając za około 30 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych każdego roku. Ponad połowa emisji powstaje w procesie wytwarzania produktów odzwierzęcych. Sodexo postanowiło przeanalizować swój wpływ na środowisko i zobowiązało się do zwiększania udziału dań roślinnych w menu swoich restauracji.

"Naszym celem jest, aby do 2025 roku dania roślinne stanowiły przynajmniej 1/3 sprzedawanych posiłków. Jesteśmy już blisko tego celu, a składniki roślinne stanowią obecnie 70 proc. wszystkich kupowanych przez nas produktów do gotowania. Strategia zielonego menu, polegająca na stopniowym zwiększaniu udziału dań i składników roślinnych w ofercie restauracji, pozwala na realizację celów biznesowych, ale – co ważniejsze – wpływa pozytywnie na zdrowie naszych konsumentów oraz środowisko naturalne" – mówi Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director Sodexo Polska.

Gastronomia przeciwko marnowaniu żywności

Sektor gastronomiczny odpowiada w Polsce za stratę 50 tys. ton jedzenia rocznie. Zmniejszenie marnotrawstwa żywności jest więc dużym wyzwaniem dla branży. Sodexo Polska w swoim Raporcie CSR za 2023 r. podkreśla odpowiedzialność biznesu za zwiększanie świadomości klientów w tym obszarze.

"Klienci odgrywają kluczową rolę w ograniczaniu marnotrawstwa żywności. Poprzez zmianę swoich nawyków i świadome podejmowanie codziennych decyzji, mogą skutecznie przyczynić się do tworzenia bardziej zrównoważonego systemu żywieniowego i mieć realny wpływ na kulturę konsumpcyjną w swoim otoczeniu. Prowadzimy w Polsce 40 restauracji i obsługujemy codziennie 8 tys. konsumentów. Naszą misją, jako istotnego członka branży gastronomicznej, jest edukowanie i inspirowanie do walki z marnotrawstwem. Globalny cel Sodexo to redukcja produkowanych przez firmę odpadów żywnościowych o 50 proc. do 2025 r." – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.

Redukcja emisji CO 2

Sodexo, jako pierwsza firma na świecie w sektorze usług dla nieruchomości, publicznie ogłosiła cele środowiskowe. Pierwszym podjętym wyzwaniem klimatycznym jest ograniczenie o 34 proc. emisji śladu węglowego do 2025 r. w porównaniu z bazowym rokiem 2017.Realizacja tego celu ma nastąpić niebawem, a firma planuje już kolejne działania. W 2023 r. grupa Sodexo podjęła zobowiązanie klimatyczne do osiągnięcia NetZero do 2040 r. Strategia NetZero oznacza redukcję obecnych emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 90 proc. Do realizacji tego celu konieczne będzie zaangażowanie całego łańcucha wartości – począwszy od pracowników, przez dostawców, klientów, aż do odbiorcy końcowego.

REKLAMA
Subscribe to newsletter

Subscribe to receive the latest blog posts to your inbox every week.

By subscribing you agree to with our Privacy Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Najnowsze wydanie!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Zamów prenumeratę
już teraz!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Skontaktuj się
z nami
!

REDAKCJA

redakcja@obiekty.org
+48
Magazyn “Obiekty”
BUSINESS LINK MARATON
ul.Królowej Jadwigi 43
61-871 Poznań

WYDAWCA

GROND MEDIA
ul. Bystra 8b
61-366 Poznań, Wielkopolskie

NIP: 606-00-25-515
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.